Acupuntura

L'acupuntura és una disciplina de la medicina tradicional xinesa que va néixer fa uns 5.000 anys.

Els conceptes científics de la Xina són diferents dels d'Occident, però no per això són menys científics. Simplement, es fa servir una lògica diferent de la que apliquem aquí.

A Orient es considera la naturalesa com a un sistema unificat, amb aspectes contraris i complementaris que són el Ying i el Yang. La natura està en constant moviment i la força d'aquest moviment constant és l'energia. L'energia vital sempre està circulant en totes direccions i sentits. Quan els cinc elements de la natura (fusta, foc, terra, metall i aigua) estan en equilibri, la vida és harmònica i tot flueix correctament. Com que hi ha un moviment constant d'energia, l'equilibri s'altera constantment.

L'esser humà forma part de la natura i, per tant, està impulsat per aquestes mateixes forces. És una unitat indivisible i única i si es posa malalt, es posa malalt tot, no per parts. Cada persona viu una realitat diferent (emocional, mediambiental, social, etc.) i per això el diagnòstic és diferent en cada cas i el tractament sempre haurà de ser individualitzat.

Hi ha salut quan hi ha equilibri en l'energia, quan flueix i circula lliurement. Hi ha d'haver equilibri entre el Ying i el Yang, entre els diferents òrgans del nostre cos i entre el nostre cos i l'entorn on vivim.

Hi ha malaltia quan hi ha algun desequilibri en l'energia vital.
Així, la base del nostre tractament sempre serà la recerca de l'equilibri energètic.

En la medicina tradicional xinesa es tenen en compte TOTS els possibles factors que poden alterar aquest equilibri i per fer un bon tractament d'acupuntura el més important és fer un bon diagnòstic energètic.

Cal saber interpretar tots els signes i símptomes en conjunt i traduir-los en forma de desequilibri energètic en els cinc elements de la naturalesa. Cada element està relacionat amb dos òrgans del cos: fusta amb fetge i vesícula biliar; foc amb cor i budell prim; terra amb melsa i estómac; metall amb pulmons i budell gruixut, i aigua amb bufeta i ronyons).

S'arriba a aquest aquest diagnòstic energètic gràcies a les respostes del pacient a les nostres preguntes (anamnesi). TOT és important, ja que pot influir a l'hora d'alterar el moviment de l'energia: el color que agrada o no agrada gens, els cicles del son, la preferència de gustos, els sons, les emocions, les condicions atmosfèriques, el color i la forma de la llengua, etc. Ara bé, és especialment important el que mengem, ja que els aliments s'acaben transformant en energia. El que menjem i com ens ho mengem (fred, calent, tranquils, atabalats, aviat, tard, etc.) és molt important per al nostre benestar.

Un cop fet el diagnòstic energètic, passarem a reestablir l'equilibri punxant agulles en els canals de l'energia o meridians. En funció del tipus de desequilibri (excés d'energia, dèficit, estancament, etc.) manipularem les agulles d'una manera o d'una altra amb la finalitat d'estimular, sedar o simplement mobilitzar l'energia.

La punció és pràcticament indolora, però depèn de la localització dels punts. Alguns punts són una mica molests, com els que se situen a les puntes dels dits de les mans o dels peus (que, d'altra banda, també són els punts on l'energia és més superficial i, per tant, més manipulable).

Un cop punxats els punts, deixem el pacient totalment relaxat i tranquil durant uns 20-30 minuts. La sensació després d'una sessió d'acupuntura sol ser sempre de relaxació i benestar, ja que fem que l'energia circuli i flueixi més lliurement, i això afavoreix l'autocuració.

El nombre de sessions i la freqüència dependrà de cada cas i de l'evolució.