Normalització Fascial Múscul-Esquelètica i Visceral

El teixit conjuntiu recobreix tots els teixits tous i tots els òrgans del nostre cos. Tenim teixit conjuntiu desde l'interior del crani fins a la planta dels peus i, per això, tot el cos humà està connectat.

   La fàscia és una forma de teixit conjuntiu, per tant tenim un sistema de fàscies repartit per tot l'organisme. Aquest sistema fascial té unes funcions molt importants relacionades amb estructures múscul-esquelètiques i també amb estructures viscerals (òrgans):

- recobreix músculs i òrgans, permetent el seu moviment. Per això les fàscies han d'estar sempre ben lubrificades i sense adherències.

-connecta músculs i òrgans entre si, relacionant estructures superficials amb d'altres de més profundes.

-fa de suspensió dels òrgans, els subjecta i els manté al seu lloc.

-s'adapta a les forçes mecàniques a les que ens veiem sotmesos, gràcies a la seva flexibilitat i elasticitat.

-ens ajuda a mantenir la postura en bipedestació participant en l'intercanvi d'informació entre les diferents estructures anatòmiques.

-intervé en la transmissió de moviment emetent impulsos a través del teixit conjuntiu.

-forma compartiments que agrupen estructures anatòmiques desde un punt de vista funcional, formant parets més o menys denses segons la seva funció.

-facilita la circulació i la inervació, ja que els elements vasculars i nerviosos s'obren pas entre els diferents plans fascials.

 

   Aquestes cadenes fascials, però, també es converteixen en cadenes lesionals quan es veuen alterades.

   Per això, quan tractem una lesió del cos humà, hem de tenir en compte aquest sistema fascial per aconseguir rearmonitzar el cos del pacient des d'un punt de vista global i integrador.

 

   La Normalització Fascial múscul-esquelètica i visceral té per propòsit localitzar i tractar les alteracions en les que està implicat el teixit fascial, tant el teixit fascial múscul-esquelètic com el teixit fascial visceral.

   Consisteix en valorar el moviment de les fàscies mitjançant escoltes manuals; les nostres mans s'adapten a la profunditat del teixit que examinem, acompanyant el moviment fascial sense arribar a frenar-lo. Un cop detectat el moviment fascial afectat apliquem maniobres i tècniques per tornar-lo a la seva normalitat, sense oblidar mai el concepte de globalitat i tenint en compte que en una mateixa lesió hi poden haver múltiples zones a tractar.

   Són maniobres suaus i respectuoses, i solen ser relaxants i agradables.